Individuele valbeveiliging: Bescherming op hoogte

Werken op hoogte brengt intrinsieke risico's met zich mee, waarbij het gevaar van vallen altijd aanwezig is. Om werknemers te beschermen tegen deze risico's en een veilige werkomgeving te waarborgen, is het van cruciaal belang om de juiste individuele valbeveiliging te gebruiken.

Euroscaffold
Valbeveiligingsset Euroscaffold Basic 1 met enkele haak
€109,00 €99,00 (€119,79 Incl. btw)
Euroscaffold
Valbeveiligingsset Euroscaffold Basic 2 met dubbele haak
€175,00 €159,00 (€192,39 Incl. btw)
Euroscaffold
Valbeveiligingsset Euroscaffold Basic 3 met valstopdemper
€215,00 €195,00 (€235,95 Incl. btw)
Euroscaffold
Valbeveiligingsset Euroscaffold Standaard 1 met enkele haak
€171,00 €155,00 (€187,55 Incl. btw)
Euroscaffold
Valbeveiligingsset Euroscaffold Comfort 1 met enkele haak
€248,00 €222,00 (€268,62 Incl. btw)
Euroscaffold
Valbeveiligingsset Euroscaffold Comfort 2 met dubbele haak
€314,00 €282,00 (€341,22 Incl. btw)
Euroscaffold
Valbeveiligingsset Euroscaffold Comfort 3 met valstopdemper
€355,00 €319,00 (€385,99 Incl. btw)
Euroscaffold
Valbeveiligingsset SGS Euroscaffold Compleet
€549,00 €495,00 (€598,95 Incl. btw)

Persoonlijke valbeveiliging moet worden gebruikt in situaties waar er een risico op vallen van hoogte bestaat. Dit omvat verschillende werkomgevingen en activiteiten, waaronder:

 1. Bouw en Constructie: Bouwvakkers en constructiewerkers die werken op steigers, daken, ladders, trappen, en andere verhoogde oppervlakken moeten altijd individuele valbeveiliging dragen om zichzelf te beschermen tegen vallen.

 2. Onderhoudswerkzaamheden: Werknemers die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan gebouwen, machines, bruggen, of andere structuren op hoogte, moeten individuele valbeveiliging gebruiken om te voorkomen dat ze vallen tijdens hun werkzaamheden.

 3. Inspectie van installaties: Personen die inspecties uitvoeren aan hooggelegen installaties, zoals telecommunicatietorens, windturbines, of elektriciteitsmasten, moeten altijd goed beveiligd zijn tegen vallen.

 4. Bosbouw en boomverzorging: Bosbouwers en boomverzorgers die werken in bomen of op hoogte, zoals bij het kappen van bomen, moeten gebruikmaken van individuele valbeveiliging om te voorkomen dat ze uit de boom vallen.

 5. Raamreiniging: Professionele raamreinigers die aan de buitenkant van hoge gebouwen werken, moeten stevig zijn bevestigd aan valbeveiligingssystemen om te voorkomen dat ze vallen.

 6. Industriële inspectie: Inspecteurs in industriële omgevingen, zoals fabrieken en raffinaderijen, moeten valbeveiliging dragen wanneer ze toegang moeten hebben tot verhoogde platforms of installaties.

 7. Landbouw: In de landbouwsector, bijvoorbeeld bij het werken op silo's of hooizolders, moeten landbouwers individuele valbeveiliging gebruiken om te voorkomen dat ze van hoogte vallen.

 8. Reddingsoperaties: Reddingswerkers die zich in situaties bevinden waarin ze iemand anders moeten redden die vastzit op hoogte, moeten ook voorzien zijn van valbeveiliging.

Het is belangrijk op te merken dat individuele valbeveiliging niet beperkt is tot het dragen van een harnas en een lijn. Het omvat ook het juiste gebruik en onderhoud van deze uitrusting, evenals training in veiligheidsprocedures en bewustzijn van de risico's op de werkplek. Het doel is om valgerelateerde verwondingen te voorkomen en een veilige werkomgeving te handhaven in alle situaties waarin werken op hoogte vereist is.

Componenten van individuele valbeveiliging:

 1. Harnas: Een valharnas is een centraal onderdeel van individuele valbeveiliging. Het harnas wordt gedragen om het lichaam en verdeelt de krachten die vrijkomen bij een val over meerdere punten. Het is cruciaal dat het harnas goed past en correct is afgesteld om de drager maximaal comfort en bescherming te bieden.

 2. Valstopapparaat: Een valstopapparaat, ook wel zelfoprollende lijn genoemd, is een mechanisme dat automatisch de lijn oprolt wanneer er geen spanning op staat en blokkeert bij een plotselinge val. Dit voorkomt dat de drager te ver valt en minimaliseert de impactkrachten.

 3. Verbindingslijn: De verbindingslijn verbindt het harnas van de drager met een ankerpunt of bevestigingspunt. Dit kan een ankerlijn, leeflijn of verstelbare lijn zijn, afhankelijk van de werkomstandigheden.

 4. Ankerpunt: Een stevig en betrouwbaar ankerpunt is essentieel om te voorkomen dat het valstopapparaat onvoldoende ondersteuning biedt. Ankerpunten moeten voldoen aan strikte normen en regelmatig worden geïnspecteerd.

 5. Helm: Hoewel een helm geen directe valbescherming biedt, is het cruciaal om het hoofd te beschermen tegen vallende voorwerpen en andere potentiële gevaren op de werkplek.

Procedures en Training:

Naast het gebruik van de juiste uitrusting, is het van vitaal belang dat werknemers worden getraind in het juiste gebruik van individuele valbeveiliging. Training moet onder meer het correct aantrekken en afstellen van het harnas, het bevestigen van verbindingslijnen aan ankerpunten en het begrijpen van de werking van valstopapparaten omvatten. Werknemers moeten ook op de hoogte zijn van de veiligheidsprotocollen en procedures voor het werken op hoogte.

Inspectie en onderhoud:

Regelmatige inspectie en onderhoud van alle valbeveiligingsuitrusting zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het goed functioneert en voldoet aan de vereiste normen. Beschadigde of versleten onderdelen moeten onmiddellijk worden vervangen.

In conclusie is individuele valbeveiliging van onschatbare waarde bij het minimaliseren van risico's bij het werken op hoogte. Door de juiste uitrusting te gebruiken, training te bieden en strikte veiligheidsprocedures te volgen, kunnen werkgevers en werknemers samenwerken om een veilige werkomgeving te waarborgen en valgerelateerde verwondingen te voorkomen.